Bezplatné ocenenie

Čo spôsobilo pokles cien nehnuteľností v roku 2023?

Na Slovensku sa rok 2023 nesie v znamení takmer celoplošného poklesu cien nehnuteľností. V Bratislave sa spomalil predaj novostavieb, klesajú ceny na sekundárnom trhu a developeri sú opatrnejší pri výstavbe nových projektov.

Už po lete v roku 2022 bol záujem o kúpu nehnuteľností nižší ako po iné roky. Kupujúci zvolili vyčkávaciu taktiku aj z dôvodu zvyšujúcich sa cien energií a zvyšujúcich sa úrokových sadzieb. V októbri 2022 vydala Národná banka Slovensku (NBS) správu o zhoršujúcej sa dostupnosti bývania na Slovensku. Spomalenie rastu cien nehnuteľností sa prejavilo už vlani pri segmente novostavieb, ktorých bolo na prelome rokov k dispozícii historicky najviac. Trh ochladol. Ukazovateľom je aj prognóza pre Nemecko, kde sa v tomto roku očakáva pokles cien rodinných domov až o 3,5 percenta. Českí ekonómovia sa nechali počuť, že vybrané nehnuteľnosti v ich krajine môžu klesnúť aj o 10%. 

Ako teda investovať , aby sme ochránili svoje úspory? Realitní makléri radia zamerať sa predovšetkým na lokalitu. Nehnuteľnosti na lukratívnejších miestach si držia svoje ceny a zároveň sa jednoduchšie v prípade potreby prenajmú alebo aj predajú. Riskantnejšia je investícia so starších bytov v okrajových a menej zaujímavých častiach miest, ktorých sa kríza prenájmov či predaja dotýka najviac. „Čo sa týka cien, klesli byty v pôvodnom stave, o niečo menej klesli byty po čiastočnej rekonštrukcii, ale ceny čerstvo zrekonštruovaných bytov išli dole minimálne. Platí však, že doba predaja sa predĺžila na dva až tri mesiace. Pre porovnanie v roku 2022 sa predaj bytu počítal na dni,“ tvrdí realitný maklér Richard Hošták z BpV. Klesá záujem o staršie nehnuteľnosti v pôvodnom stave. Rozhodujúcim faktorom pri kúpe však zostáva cena. Nehnuteľnosť, ktorá je kvalitná, napríklad po celkovej rekonštrukcii a predáva sa za rozumnú cenu, si svojho majiteľa vždy nájde.

Za nižším záujmom o kúpu nehnuteľnosti sú aj komplikovanejšie pravidlá pre poskytovanie hypotekárnych úverov. Niektoré banky zvýšili úrokové sadzby koncom roka 2022, iné až v januári 2023. „Sledujeme určite zvyšovanie úrokových sadzieb a ochladenie realitného trhu. Je mnoho klientov, ktorí si už nevedia alebo nechcú z dôvodu vysokých splátok zobrať hypotekárny úver. Tiež neistota na trhu z pohľadu práce, zvýšených nákladov a podobne,“ vymenúva dôvody finančná poradkyňa Martina Mošková z BpV. Zároveň musia žiadatelia spĺňať prísnejšie podmienky - ďalší ručiteľ, vyššie percento kúpnej sumy v hotovosti alebo vyšší príjem. To mnohých od kúpy odradí alebo im banka za daných okolností úver neposkytne a realitný obchod sa tak dostane do slepej uličky. Z čoho sú nešťastní nielen záujemcovia o kúpu, ale aj predávajúci a aj realitní makléri, ktorí im v týchto situáciách nevedia pomôcť.

Viacerí si pamätáme ekonomický krízu v roku 2008, po ktorej praskla realitná bublina a ceny nehnuteľností sa prepadli. Ako sa hovorí, krízy prajú pripraveným a ľudia, ktorí mali k dispozícii hotovosť, alebo spĺňali kritériá pre poskytnutie hypotekárneho úveru, sa dostali k nehnuteľnostiam za výhodné ceny a po zotavení trhu ich predali so značným ziskom. Teraz na trhu nejde o tak markantný prepad cien, ale ich niekoľko percentný pokles sa tiež dá využiť. Ak teda plánujete kúpiť investičnú nehnuteľnosť, rok 2023 sa javí ako vhodný čas. „Teraz je z čoho vyberať, nehnuteľností je na trhu dostatok. Ak má niekto voľné finančné prostriedky, určite odporúčam investovať do nehnuteľnosti, prenajať ju a po desiatich rokoch bude jej cena určite o dosť vyššia,“ radí R. Hošták.

Autor: Team BpV

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.