Bezplatné ocenenie

Zariaďovanie kuchynskej linky efektívne a nadčasovo

Kuchyne nie sú iba o príprave jedla, ale aj o spoločne strávenom čase s rodinou, lebo práve v kuchyni alebo pri stole, sa najčastejšie stretávame a máme čas riešiť osobné veci, rozhovory, rozoberať problémy. Kuchyňa preto zohráva v nehnuteľnosti dôležitú úlohu a je zásadnou miestnosťou aj pri zariaďovaní, lebo musí skĺbiť viacero funkcií.

Priestor na umývanie, prípravu jedla a varenie, stolovanie, skladovanie zásob jedla i odkladanie kuchynského riadu. To sú hlavné funkcie každej rodinnej kuchyne, ktoré sa v klasických panelákových bytoch musia riešiť len na niekoľkých metroch štvorcových. Preto si treba dobre rozmyslieť umiestnenie jednotlivých častí, aby bola práca v kuchyni efektívna a príjemná. Niekedy sme limitovaní prívodom vody, odpadmi či elektrickými zásuvkami čiže sa treba prispôsobiť týmto obmedzeniam. Treba sa vždy zamyslieť ako sa bude človek v kuchyni pohybovať, aby mal pri varení po ruke potraviny i potrebné náradie, a docieliť, aby sa v kuchyni dalo pracovať aj viacerým ľuďom naraz.

Po rozvrhnutí kuchynskej linky prichádza na rad výber farieb a dekorov. „Ľudia preferujú vstavané spotrebiče, čisté línie, skrinky v jednej rovine, viac šuflíkov ako skriniek. Farby sú teraz skôr neutrálne - biele, šedá v kombinácií s dreveným dekorom. Boom čiernych kuchynských liniek a lesklých povrchov už išiel do úzadia, klienti volia skôr bledšie a matnejšie odtiene,“ povedal o súčasných trendoch Pavol Šprtka zo spoločnosti Nová Kuchyňa. Odborník odporúča kombinovať dve, maximálne tri farby, z čoho aspoň jedna by mala byť prírodného charakteru, či už imitácia dreva alebo kameňa na pracovnej doske. 

Pavol Šprtka vyrába kuchynské linky na mieru do konkrétneho priestoru podľa požiadaviek zákazníka a dokáže vytvoriť aj atypické rozmery a zapracovať individuálne doplnky ako LED podsvietenie, výsuvné skrine či otváracie systémy so servomotorom. Keďže firma sídli v Trenčíne a pôsobí hlavne v tomto meste a blízkom okolí, najviac sa venuje zákazkám v bytoch. V tých ľudia skôr volia jednoduchší minimalistický štýl, ktorý pôsobí neutrálnejšie. Realizácie kuchýň v rodinných domoch sú väčšieho charakteru. Majitelia domov si zvyknú dopriať veľkorysú priestrannú kuchyňu s dostatočným úložným priestorom, čo umožňuje pustiť priestor aj fantázii a dá sa lepšie pohrať s celkovou dispozíciou. Kuchyne v rodinných domoch majú aj zaujímavejší dizajn, ktorý sa odvíja od zariadenia celého domu, či už v typickom vidieckom duchu alebo bielom provensálskom štýle. 

Pri zariaďovaní kuchynskej linky ľudia často narážajú na problém predstava verzus skutočnosť. Na internete si nájdu svoju vysnívanú kuchyňu, neuvedomujú si však, že do priestoru panelákového bytu nie je vhodná a v konečnom dôsledku sú sklamaní, lebo musia robiť kompromisy.  „Na internete sú kuchyne nafotené alebo dizajnované do veľkých priestorov, v byte by však pôsobili stiesnene, chýbala by určitá vzdušnosť,“ vysvetlil odborník na kuchyne a práve z týchto dôvodov poskytuje klientom návrh v 3D, aby si to vedeli lepšie predstaviť. V kuchyni sa pracuje s vodou, jedlom, čo je zaťažujúce pre povrchy, preto si kuchyňa vyžaduje aj dostatočnú údržbu. Podľa Pavla Šprtku by kuchynská linka mala vydržať 10 až 15 rokov a v prípade vhodne vybraného dekoru bude stále nadčasový aj jej celkový vzhľad.

Autor: Team BpV

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.