Bezplatné ocenenie

Štátny fond rozvoja bývania: Kto má nárok na výhodnú pôžičku?

Úrokové sadzby v komerčných bankách dosahujú dlhodobé maximá, čo ľuďom komplikuje kúpu nehnuteľnosti. Preto sa viac obzerajú po výhodnejších možnostiach financovania. Zaujímavou je poskytnutie podpory zo štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB), kde viete získať na kúpu bytu až 180-tisíc eur za 1%. Treba však splniť viacero podmienok a na výsledok si počkať dlhšie ako pri bežnej banke.

Úrokové sadzby v niektorých bankách už prekročili hranicu 5 %, čo má vplyv najmä na výšku splátky hypotekárneho úveru. Koho sa to dotýka najviac, kto má problém s poskytovaním úverov za aktuálnych podmienok? „Vždy všetko závisí od toho, aký má klient príjem, preto odporúčam overiť si možnosti vopred. Ak žiadajú o hypotekárny úver dvaja ľudia, tam problém nie je, lebo pri dvoch príjmoch to vyjde bez problémov. Komplikovanejšie prípady súvisia s tým, že žiadateľ je jeden a potrebuje peniaze na dofinancovanie. Čiže musí mať 20% vlastných prostriedkov,“ povedala Martina Mošková z BpV Group, ktorá sa zaoberá nielen realitami, ale aj financovaním kúpy nehnuteľnosti. Dofinancovanie sa dá riešiť spotrebným úverom, kde je vysoký úrok okolo 7%, stavebným sporením, ktoré však vplýva na celkovú úverovú kapacitu človeka. A čo by poradkyňa odporučila ľuďom, ktorí majú v pláne kúpiť nehnuteľnosť? Majú radšej počkať? „Vždy je to o tom, čo klient byt potrebuje a aká je jeho aktuálna situácia. Ak si prenajíma byt napríklad za 700 eur mesačne a vyšla by mu podobná splátka hypotekárneho úveru, tak určite by som odporučila splácať si vlastné bývanie. Klient si musí urobiť analýzu, čo je pre neho lepšie. Ak je schopný splácať nájom, bude schopný splácať aj splátku hypotéku,“ porovnáva finančná poradkyňa.

Sú aj menej bonitní klienti, ktorým klasický úver kvôli nízkym príjmom poskytnutý nemôže byť, a práve tí sa obzerajú po iných možnostiach. M. Mošková má viacero skúseností s podporou zo ŠFRB, ktorá je zameraná na nízkopríjmové skupiny, ktorá je obmedzená minimálnym aj maximálnym príjmom žiadateľ. Ten minimálny garantuje bonitu klienta – že bude schopný splácať a ten maximálny limituje ľudí s vyššími príjmami, ktorým vyjde úver aj v klasických komerčných bankách. Hlavnými výhodami tejto štátnej podpory sú nízky úrok 1-2% a poskytovanie úverov až do výšky 180-tisíc eur. Nevýhodami sú viaceré podmienky, ktoré treba splniť, a dlhšia doba od požiadania po schválenie. „Klienti môžu ŠFRB žiadať o pôžičku na kúpu alebo obnovu bytu od januára do septembra. Na prelomov rokov Fond celkové podmienky mierne upravuje. Od januára 2024 sa podmienky zvoľnili. Maximálna poskytovaná suma na kúpu nehnuteľnosti sa zvýšila zo 120-tisíc eur na 180 tisíc eur, a úroková sadzba je naďalej podstatne výhodnejšia ako v štandardných bankách,“ vysvetlila M. Mošková.

Základné pravidlá získania podpory zo Štátneho fondu rozvoja bývania

Požiadať o podporu môžu manželia do 35 rokov alebo manželia s dieťaťom do 6 rokov, odchovanci do 35 rokov, osamelí rodičia s dieťaťom do 15 rokov a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím bez prihliadnutia na vek. Úver sa poskytuje maximálne na 40 rokov, a zároveň platí, že vek žiadateľa s prirátaním lehoty splatnosti úveru nesmú prekročiť hranicu 65. Podpora môže byť využitá na výstavbu bytu, nadstavbu, prístavbu alebo iné stavebné úpravy. Využiť sa dá aj na kúpu nehnuteľnosti. V bytovom dome nesmie rozloha presiahnuť 80 m² a v rodinnom dome 120 m². Žiadateľ ručí výhradne nehnuteľnosťou.

Maximálny príjem žiadateľa a osôb, s ktorými žije, nesmie prevýšiť 5-násobok životného minima na jeho domácnosť za predchádzajúci kalendárny rok. Minimálny príjem sa vypočítava ako priemerný mesačný čistý príjem domácnosti za predchádzajúci kalendárny štvrťrok.  (1,3 násobok životného minima domácnosti  mínus záväzky  - výsledná hodnota musí byť vyššia ako mesačná splátky požadovaného úveru). ŠFRB môže na základe požiadania odpustiť 2000 € z úveru, ak sa žiadateľovi narodí dieťa.

Žiadateľ predkladá žiadosť písomne prostredníctvom mestského úradu v sídle okresu podľa miesta stavby a to od januára do septembra príslušného roka. Žiadosť sa zaeviduje, posúdi a v prípade splnenia podmienok zaradí do poradovníka.  

Podmienky poskytovania podpory upravuje Zákon č. 150/2013 Z. z. o Štátnom fonde rozvoja bývania v znení neskorších predpisov a vyhláška č. 284/2013 Z. z. o podrobnostiach o výške podpory zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Viac informácií nájdete aj na stránke www.sfrb.sk

Zdroj: Team BpV

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.