Bezplatné ocenenie

Oživenie realitného trhu aktuálne praje kupujúcim

Po rozpačitom roku 2023 sa realitný trh rýchlo otriasol a už prelom rokov naznačoval rozbehnutie predaja nehnuteľností na Slovensku. Väčší boom nastáva teraz na jar, kedy je cítiť vyšší dopyt po nehnuteľnostiach a zároveň aj predávajúci, ktorí niekoľko mesiacov predajom vyčkávali, sa odvážili dať svoju nehnuteľnosť na trh.

V roku 2023 boli z realitného trhu nepríjemne prekvapení nielen predávajúci, ale aj kupujúci. Ten, kto chcel nehnuteľnosť predať, sa musel pripraviť na zníženie ceny, kupujúcim zase robili problémy banky pri schvaľovaní hypotekárnych úverov a vyššie sadzby. Teraz sa však situácia otočila a realitný trh sa pohol. „Vnímame, že posledný kvartál minulého roka a prvé mesiace tohto roka je narastajúci záujem klientov o kúpu nehnuteľnosti. Prijali už výšku úrokových sadzieb a vnímajú aj to, že enormný pokles cien nehnuteľností sa nerealizoval tak, ako sa očakávalo v minulosti, aj keď mierny pokles nastal,“ uviedla Martina Mošková z BpV Group. Do realitnej kancelárie to ťahá hlavne mladých ľudí, ktorí si plánujú zadovážiť svoje prvé bývanie. „Klienti si uvedomili, že nemajú na čo čakať. Hlavne mladí ľudia, korí žili v nájme a chcú sa na danom mieste trvalo usadiť, pochopili, že je lepšie si nehnuteľnosť kúpiť,“ dodala realitná maklérka, ktorá aktuálne často rieši aj sťahovanie mladých rodín, ktoré po narodení detí potrebujú väčší priestor.

Aj keď sa realitný trh rozbehol, niektoré veci z minulosti sa už nevrátili. „Nevrátilo sa to, že klient príde na obhliadku a okamžite si byt rezervuje. Na trhu je viac nehnuteľností, ktoré si klienti môžu pozrieť, dlhšie zvažujú, urobia si prehľad nehnuteľností, zistia si možnosti financovania a rozmyslia si, či do toho bytu pôjdu alebo nepôjdu. Čiže už to nie je taký rýchly emotívny nákup nehnuteľností ako kedysi,“ vysvetlila M. Mošková s tým, že klienti si vopred prepočítajú aj dodatočné náklady do vybavenia bytu a až následne sa rozhodujú. Bytov na trhu je viac, čiže môžu porovnávať a zvažovať. Vo výhode sú teda aktuálne kupujúci. „Ak chcete kúpiť nehnuteľnosť, tak teraz, lebo čím ďalej sa bude realitný trh oživovať, tým vyššie a rýchlejšie budú stúpať aj ceny nehnuteľností, lebo sa zvyšuje kúpyschopnosť ľudí,“ tvrdí odborníčka.  

Realitná spoločnosť BpV Group však pracuje so špecifickejšou klientelou. „Naši klienti preferujú bývanie v novom, čiže sa rozhodujú medzi bytom v novostavbe alebo úplne nanovo zrekonštruovaným bytom v staršej bytovke. Väčšina našich klientov vyradí novostavbu kvôli vysokým cenám a ani výber v menších mestách nie je taký bohatý ako napríklad v Bratislave. A keď sa klient rozhodne pre byt po kompletnej rekonštrukcii a vidí výsledky našej práce, tak buď si vyberie z aktuálnej ponuky alebo si počká na ďalší vhodný,“ povedala realitná maklérka. Všeobecne je stále na koni kupujúci, lebo je z čoho vyberať, ale ak klient preferuje úplne nový, kde ešte nikto nebýval a je čerstvo po kompletnej rekonštrukcii, tak spolupracuje s BpV Group. Tá si aktuálne pochvaľuje ustálené ceny stavebných materiálov a dostatok kvalifikovanej pracovnej sily. „Utlmenie developerských projektov sa odrazilo v dostatočnej pracovnej sile na trhu, čo je pre stavebníctvo i rekonštrukcie  veľmi prínosné. Ľudia majú záujem o prácu a vážia si ju,“ povedala M. Mošková. Od druhej polovice roka 2024 očakáva, že bude lepšia a jednoduchšia z pohľadu predaja nehnuteľností i poskytovania úverov.

Autor: Team BpV Group

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.