Bezplatné ocenenie

Najväčšie problémy pri rekonštrukcii bytu v pôvodnom stave

Rozhodli ste sa byt v pôvodnom stave rekonštruovať na vlastnú päsť? Tak by ste mali vedieť, do čoho ideme a čo vás v priebehu prerábania bytu môže postretnúť. Máme pre vás niekoľko tipov, na čo si dať pri rekonštrukcii bytu pozor.

  1. Konštrukcia jadra a murovanie pri celkovej rekonštrukcii treba byt vypratať, čo si vyžaduje aj niekoľko úradných úkonov – či už oznámenie na stavebnom úrade, nahlásenie kontajneru pred bytovkou alebo oznam pre susedov. Pripravte sa na to, že samotné vypratávanie nie je iba nosenie starého nábytku a nepotrebných vecí, ale aj obíjanie obkladov, škrabanie stien a hlavne odstránenie bytového jadra. Práve to dokáže poriadne potrápiť, lebo železná konštrukcia býva kvalitne pozváraná a jej rezanie, postupné rozobratie a odstránenie býva naozaj náročné a môže trvať trom ľuďom aj tri dni. „Rozrezávanie je veľmi prácne. Nikdy dopredu nevieme, aká je konštrukcia jadra,“ vysvetlil Richard Hošták zo spoločnosti BpV Group, ktorá ročne prerobí približne 40 bytov. Asi je každému jasné, že za týchto okolností sa nedá v byte bývať, preto sa s touto myšlienkou vopred rozlúčte.

  2. Elektrické rozvody – veľa ľudí si nedáva záležať na elektrických rozvodoch a neodborné pozapájanie tak neskôr robí problémy pri každodennom používaní. Tu sa na profesionálnom odborníkovi naozaj neoplatí šetriť, aby bolo všetko urobené správne. Elektrikár so špeciálnym certifikátom zapája aj indukčnú dosku, na ktorú sa vám potom vzťahuje záruka.

  3. Krivé podlahy i steny – v klasických panelákoch aj tehlových bytovkách bývajú veľmi krivé steny, čo si vyžaduje použitie väčšieho množstva materiálu a sieťkovanie. V prípade, že sa na steny omietky nahadzujú bez sieťky, hrozí, že v blízkej budúcnosti opadnú. „Steny bývajú veľmi krivé. Zo 40 bytov za rok zažijem tak dva, ktoré sú ako tak v pohode, ostatné je všetko krivé, o tehlových bytoch ani nehovoriac. Tam nesedí nič,“ opisuje skúsenosti Richard Hošták. Aj preto odporúča znižovať stropy sadrokartónom, čo ušetrí prácu s vyrovnávaním stropov. „Je to krajšie a rýchlejšie,“ dodáva.

  4. Zosúladenie prác – jednotlivé práce pri rekonštrukcii bytu treba zosúladiť, aby sa nestalo, že si objednáte vodára na zapojenie sifónov, ale obkladač ešte nemá hotový obklad v kúpeľniach. Preto je tiež výhodou, ak rekonštrukciu zastrešuje jedna firma, ktorá disponuje majstrami a vie si ich práce zosúladiť. V jeden deň sa na byte stretnú stolári, ktorí montujú linku a na ten deň sa zavolá aj vodár, ktorý zapojí sifón, umývačku riadu a armatúry v kúpeľni.

  5. Dodávka materiálu – dodacie lehoty materiálu môžu proces rekonštrukcie predĺžiť. Preto sa odporúča materiál objednať tak, aby bol včas. Aby sa nestalo, že dohodnutí majstri budú nachystaní, ale nebudú mať čím pracovať. Zabehnuté firmy majú svojich osvedčených dodávateľov, s ktorými spolupracujú a preto si vedia všetko potrebné zabezpečiť načas. 

  6. Rozpočet – ak byt rekonštruuje spoločnosť, ktorá s tým má skúsenosti, môžete sa na ich rozpočet spoľahnúť. Ak prerábate na vlastnú päsť rátajte s tým, že na niečo ste možno v úvode zabudli a vyskočí to až neskôr. Budú to výdavky navyše, s ktorými ste nerátali. Priemerný dvoj až trojizbový byt profesionálne firmy rekonštruujú za sumu od 30-tisíc eur. Svojpomocne to stojí menej, ale rátajte s oveľa dlhšou rekonštrukciou.

Autor: BpV Group

 

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.