Bezplatné ocenenie

Bývať v byte alebo v dome? Porovnajte si výhody aj nevýhody

Na rozhodnutie, či bývať v byte alebo v rodinnom dome vplýva viacero faktorov, ktoré je dobré zvážiť ešte pred kúpou nehnuteľnosti. Ideálnym scenárom je, ak si človek vyskúšal bývanie v dome aj v byte a môže porovnávať sám na základe svojich skúsenostiach. Ak si kupujúci vyskúšal iba jednu možnosť, môže mať skreslený alebo zidealizovaný názor na bývanie, ktoré si nikdy nevyskúšal. Ak bývate celý život v rodinnom dome, nie ste napríklad zvyknutí na zvuky od susedov a spoločné rozhodovanie vlastníkov. Ak bývate v byte, máte predstavu, že v záhrade sa iba oddychuje, ale opak je pravdou, je to veľký žrút voľného času i peňazí.

Komu viac vyhovuje byt?

Bývanie v byte si vyžaduje nižšiu úvodnú investíciu. Domy sú drahšie a jediným kompromisom je, ak si vyberiete dom v menej atraktívnych lokalitách, kde však musíte rátať s dochádzaním k dôležitejšej občianskej vybavenosti. Byty sa predávajú nielen za nižšiu cenu, ale máte aj nižšie prevádzkové náklady. Bytov býva v inzertnej ponuke viac ako domov, čiže si môžete vyberať z väčšieho množstva a porovnať si benefity jednotlivých bytov na predaj. Byt sa považuje aj za rýchloobrátkovejšiu položku ako dom, čo znamená, že v prípade predaja je vyššia šanca rýchlejšieho priebehu transakcie ako pri rodinnom dome, ktorý si väčšinou vyžaduje špecifickejšieho záujemcu. A aké má byt nevýhody? Väčšinou si interiér nedokážete úplne prispôsobiť svojim predstavám, či už kvôli nosným priečkam, rozvodom alebo danými parametrami bytu. Na záležitostiach ako spoločné priestory, predzáhradky, pivnice, zateplenie, opravy či stojany na bicykle sa musíte dohodnúť na domových schôdzach, kde je veľa ľudí s rôznymi názormi a preto sa niektoré rozhodnutia robia dlhodobo a ťažkopádne. Čiže sa musíte obrniť trpezlivosťou. Byt si teda nevyžaduje takú starostlivosť ako dom, máte tam menší priestor, čiže menej upratovania, menej vecí, čím ušetríte nielen peniaze ale aj svoj čas, ktorý môžete stráviť mimo neho. Na druhej strane sa budete musieť prispôsobiť susedom.

Komu viac vyhovuje dom?

Bývanie v rodinnom dome so záhradou vyhovuje viac aktívnym ľuďom, ktorí radi trávia voľný čas vonku. V rodinnom dome je stále čo robiť, či už vo vnútri alebo v záhrade. Tá potrebuje naše zásahy v každom ročnom období, či už ide o kosenie, strih stromov, zber úrody alebo odhrabávanie snehu z chodníkov. Veci vonku majú kratšiu životnosť, čiže okolo domu sa stále niečo natiera, renovuje, upravuje. Nič pre typy, ktoré prichádzajú neskoro domov z práce a cez víkend si chcú oddýchnuť alebo ho stráviť na výlete. Dôležitá je aj otázka financií, lebo rodinný dom ukrojí z mesačného rozpočtu určite oveľa viac ako byt – vykuruje sa väčšia plocha, svieti sa vo viacerých miestnostiach, do záhrady sa kupuje náradie, stroje, rastliny, kvety, dekorácie i nábytok. Občas sa pokazí kosačka, garážová brána alebo zhrdzavie vonkajšie sedenie. To sú náklady, od ktorých sú obyvatelia bytov odbremenení. Na druhej strane však záhrada a jej priestor ponúkajú výborné podmienky na trávenie voľného času vonku, odreagovanie sa od zamestnania, ideálne miesto na stretnutia s rodinou a radosť z vykonanej práce, keď sa vám záhrada odvďačí za starostlivosť - rozkvitnú kvety, rodia stromy, dozrieva úroda zeleniny alebo keď po období sucha konečne poriadne naprší. Dom je výbornou voľbou pre ľudí, ktorí sa chcú realizovať, tvoriť a neobsedia na jednom mieste.

Autor: Team BpV

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.