Bezplatné ocenenie

Ako je to s poskytovaním úverov a poklesom úrokových sadzieb?

 

Jedno je isté, ak s nákupom nehnuteľnosti otáľate preto, že čakáte na 1-2 % úrokové sadzby, nedočkáte sa. Aktuálne sa hodnoty pohybujú nad 4% a výrazný pokles sa v najbližších mesiacoch určite nepredpokladá. Finančná poradkyňa Martina Mošková z realitnej spoločnosti BpV Group v článku vysvetľuje, prečo je to tak.

 

Poskytovanie hypotekárnych úverov je momentálne na Slovensku ustálené. „Úroky aktuálne ani nerastú ani neklesajú – pohybujú sa medzi 4,05 až 5 % . Úroky nedávno znížili niektoré banky - Slovenská sporiteľňa, mBank či Unicredit, ale nie z dôvodu trhového znižovania úrokových sadzieb,“ opísala terajší stav M. Mošková.

 

V médiách sa pravidelne objavujú správy, že so znižovaním úrokových sadzieb by mala prísť aj Európska centrálna banka (ECB). „ECB ešte stále nepovedala, že zníži úrokové sadzby. Sú tam nejaké tlaky na zníženie, ale pristupujú k tomu opatrne, lebo to môže mať vplyv na infláciu, čo predstavuje isté riziko. Mnohí ľudia čakajú, že sa znížia úrokové sadzby, ale oni sa tento rok podľa môjho názoru vôbec neznížia,“ vysvetlila faktory M. Mošková. Rokovania ohľadom zníženia úrokových sadzieb by  mali prebehnúť v lete, čo sa na sadzbách slovenských bánk pretaví až v budúcom roku. „Ak aj úrokové sadzby klesnú, tak na úroveň 3,0 až 3,5 % a už to nikdy nebude také ako kedysi 1 až 2%.  Preto neodporúčame klientom, ktorí potrebujú bývať čakať, lebo kým sa znížia ceny úrokových sadzieb, tak stúpne cena nehnuteľností, lebo trh sa oživil a ľudia nakupujú. Oživenie realitného trhu sa môže odraziť vo vyššej cene bytu,“ predikuje M. Mošková.

 

Často preberanou témou je aj doba fixácie úveru. „Fixácia je ochrana klienta, banka v dobe fixácie nemôže klientovi zvýšiť úrok. Ale pokiaľ sa znížia úrokové sadzby celoplošne, tak klient môže vyjednávať so svojou vlastnou bankou o znížení úrokových sadzieb alebo si preniesť hypotekárny úver do inej banky,“ povedala M. Mošková. „Treba pripomenúť, že fixácia neznamená, že klient si nemôže preniesť hypotekárny úver do inej banky, je to vždy len otázka pokuty – jedno percento zo nesplatenej časti. Na druhej strane, ak nastane táto situácia, konkurenčné banky poskytujú klientom bonusy, aby im vykompenzovali pokutu v predchádzajúcej banke. Fixácie sa teda klienti vôbec nemusia báť, pretože pokiaľ nastane pokles vždy vedia vyjednávať s bankou alebo si zobrať úver v inej banke,“ opisuje praktické rady finančná poradkyňa, ktorá tieto zmeny a trendy sleduje. „Ja klientom odporúčam minimálne 5-ročnú fixáciu. Pokiaľ viem, že klient kupuje byt na nejaké obdobie alebo kupuje byt na úver, ale plánuje v najbližšom období predať inú nehnuteľnosť,  ktorej chce vykryť bývanie, tak v takýchto prípadoch je na mieste aj kratšia fixácia, lebo je tam predpoklad, že sa záväzok voči banke splatí skôr,“ dodáva. Aktuálne je maximálna doba fixácie v niektorých bankách aj 20 rokov.

 

Martina Mošková neodporúča klientom s kúpou nehnuteľnosti čakať na znižovanie úrokových sadzieb, lebo realitný trh sa postupne oživuje, čo bude mať za následok zvyšovanie cien nehnuteľností. „Možno tým ušetríte niečo na mesačnej splátke, ale celkovo kúpite byt drahšie,“ tvrdí odborníčka.  

 

Autor: Team BpV Group

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.